Toen en nu



Komt hier uw oude foto van de wijk voor de volgende reportage?


Neem contact met ons op!


Info@wijkderompert.nl


Of stuur het naar ons secretariaat:

Vereniging Kontaktgroep De Rompert, Rompert Park 144, 5233 RS     ‘s-Hertogenbosch.





Toen en Nu


Op deze fotopagina worden foto’s uit het verleden naast de foto’s van vandaag de dag worden geplaatst. Het is leuk om te zien hoe dingen in de loop der jaren zijn veranderd in de wijk of hoe ze juist ‘bevroren in de tijd’ lijken te zijn.

Heeft u nog foto’s van de wijk uit de oude doos? Stuur ze ons en wij plaatsen ze in deze rubriek!


U kunt uw foto’s mailen naar: info@wijkderompert.nl of sturen naar ons secretariaat: Vereniging Kontaktgroep De Rompert, Vierde Rompert 28, 5233 GB ‘s-Hertogenbosch.

Vermeld er a.u.b. even dat het om de rubriek Toen en Nu gaat en indien bekend de fotograaf die de afbeelding heeft gemaakt en de datum of het jaartal.


Heeft u uw foto niet digitaal of weet u niet hoe u uw oude foto’s digitaal moet maken. Neem even contact met ons op. Wij kunnen dit ook voor u doen. Uiteraard krijgt u uw originele foto’s van ons terug.


We zijn erg benieuwd en kijken uit naar uw inzendingen!


Winkelcentrum De Rompert, 36 jaar later...


Op bovenste foto ziet u de hoofdingang (oostelijke ingang) van winkelcentrum De Rompert zoals dat eruit zag op 30 maart 1977.

Deze situatie heeft in deze vorm voortbestaan tot aan de grote verbouwing in 2005. Het winkelcentrum en de omgeving zijn toen ingrijpend veranderd. Vandaag de dag is de situatie zo goed als hetzelfde zoals dat na de verbouwing en herinrichting is opgeleverd. Deze situatie is te zien op de onderste foto van 30 augustus 2013.


Zowel de binnenkant als de buitenzijde zijn in 2005 gemoderniseerd. Binnen zijn onder andere de donkere tegeltjes op vloer vervangen door lichtere grotere tegels. Tevens zijn er op het dak lichtkoepels aangebracht om het daglicht binnen te laten en het geheel een open, licht en modern karakter te geven.

De binnentuin in het winkelcentrum, die gesitueerd was naast de Intertoys, is verdwenen. Op die locatie is een extra pand gecreëerd waar anno 2013 de Winkel De Handyman in gevestigd is.


Zoals u ziet is ook de buitenkant flink aangepakt en veranderd.

Met de verbouwing zijn de karakteristieke rode panelen, met daarop de naam en het logo van het winkelcentrum, boven de ingang verdwenen. De oorspronkelijke gevel die speels naar voren en naar achter verspringt is vervangen door een strakke en rechte variant die ondersteunt wordt door hoge witte pilaren.


De bestrating is vervangen door rode steentjes. De parkeervakken zijn van een aanduiding van donkere stenen naar juist een lichte kleur gegaan. De drie grote vlaggenmasten rechts op de bovenste foto en de kleine vlaggenmast links op de foto uit 1977 zijn ook niet meer aanwezig.

Ook de typische lage muurtjes vlak bij de ingang met gaten erin om de fiets te stallen hebben de verbouwing niet doorstaan. Rechts achter het gebouw van de Albert Heijn, bij de parkeerplaats aan het Rompert-Park, is nog wel een dergelijk muurtje aanwezig (zonder fietsvoorziening). Deze is overigens eind juli 2013 deels gerestaureerd.


Ook de twee kleine lichtmasten met de bolletjeskap bij het muurtje voor de ingang en rechts op de foto bij de parkeerplaats zijn verdwenen uit het straatbeeld. Deze zijn in 2005 vervangen door een enorme lichtmast zoals te zien is vooraan en rechts achterin op de onderste foto uit 2013.


Ook het voetpad wat links onderaan te zien is op de bovenste foto is met de herinrichting verdwenen. Dit pad was aanwezig tegenover wat anno 2013 de ingang van de supermarkt Jumbo is. Het pad is echter in 2005 weggehaald om meer parkeergelegenheid te creëren.


De boompjes die op de bovenste foto uit 1977 duidelijk nog niet zo lang geleden zijn gepland, zijn inmiddels volwassen exemplaren geworden, er vanuit gaande dat dit nog dezelfde bomen zijn. De locatie van de bomen komen naar 36 jaar in ieder geval nog met elkaar overheen.

Op de bovenste foto is rechts, boven het witte gebouw van de Albert Heijn, nog een stuk te zien van wat toen nog De Clockenweerde heette. Sinds mei 2009 is de naam van dit woonzorgcentrum veranderd in De Hooghe Clock.

De buitenkant van dit witte gebouw is, net als de rest van de buitenkant van winkelcentrum De Rompert, vervangen door rode bakstenen.

De Hooghe Clock is op de onderste foto nog net tussen de bomen rechts in beeld te zien.


En ja, als we kijken naar het type auto’s die in 1977 en in 2013 op het parkeerterrein staan, dan mogen we concluderen dat daar na 36 jaar ook een hoop aan veranderd is...  


Foto: onbekend

Winkelcentrum De Rompert op 30 maart 1977

Foto: Vereniging Kontaktgroep De Rompert/ Wijk De Rompert.nl

Winkelcentrum De Rompert op 30 augustus 2013

Foto: Pauli Sennema

Basketbalveld Rompert Park op 30 april 1980



Foto: Vereniging Kontaktgroep De Rompert/ Wijk De Rompert.nl

Basketbalveld Rompert Park op 21 september 2013


Het basketbalveld in het Rompert Park


Op bovenste foto ziet u het basketbalveld in het Rompert Park op 30 april 1980.

In Amsterdam deed koningin Juliana op deze dag afstand van de troon en Beatrix werd ingehuldigd. De inhuldiging van Beatrix werd overschaduwd door de kroningsoproer in de Amsterdamse binnenstad.

Hoe anders is het vreedzame tafereel op deze dag in het Rompert Park, zoals dat werd gadegeslagen en vastgelegd vanuit het zolderraam van één van de huizen in het huizenblok dat is gelegen aan de oostzijde van het basketbalveld.

Deze foto werd ons toegezonden door wijkbewoonster Pauli Sennema, waarvoor hartelijk dank!


Op de bovenste foto ziet u dat het basketbalveld op die koninginnendag dienst doet als een soort evenemententerrein voor het Rompert Park. Het is een drukte van belang. Enkele bewoners aan de overzijde (westzijde) van het basketbalveld hebben om de dag op te vrolijken tafels neergezet waar waarschijnlijk wat te eten en te drinken verkrijgbaar is of waar de de kinderen een spelletje kunnen doen. Helaas is dat niet goed zichtbaar.

Aan diezelfde zijde, rechts van de tafels, hebben een aantal kinderen een kleedje neergelegd waarop ze hun verkoopwaar hebben uitgestald. Ook wat lastiger is te zien is dat een aantal kinderen lekker druk aan het krijten zijn en het basketbalveld van mooie tekeningen hebben voorzien. Duidelijker is dat er ontzettend veel kinderen aan het fietsen zijn. Waarschijnlijk waren de fietsen versierd. Iets wat in de jaren 80 en begin jaren 90 op koninginnendag door de kinderen steevast werd gedaan. Vandaag de dag is dit fenomeen (helaas) in ongebruik geraakt en uit het straatbeeld verdwenen op deze nationale feestdag.


Op de onderste foto ziet u hetzelfde basketbalveld 33 jaar later op 21 september 2013. Ook ditmaal doet de locatie dienst als evenemententerrein. De foto is eveneens gemaakt uit het zolderraam van hetzelfde huizenblok, echter vanuit het huis rechts waarvan de originele foto is gemaakt.

Onze vereniging organiseerde op de deze dag Burendag. Deze dag is bedoeld om wijkbewoners nader met elkaar kennis te laten maken en de contacten onderling te verbeteren. Op deze foto zijn de twee grote tenten te zien waar de bewoners rustig kunnen zitten en onder het genot van een kopje koffie met elkaar kennis kunnen maken. In de tenten zijn een sneltekenaar/ goochelaar en een masseuse aanwezig. Links op de foto ziet u twee kraampjes waar onze vereniging Kontaktgroep De Rompert en Vivent aan promotie doen. Niet op de foto te zien maar wel rechts op het veld aanwezig zijn een springkussen en een ballonnenvrouwtje. Verder waren er in het park nog een Bungeerun en een schminkster om deze dag voor de jeugd compleet te maken.


Als we kijken naar de omgeving dan kunnen we stellen dat er in 33 jaar wel het een en ander veranderd is.

Onderaan op de foto uit 1980 is duidelijk te zien dat de erfascheidingen en de schuurtjes van de huizen aan deze kant van het basketbalveld nog niet geplaatst zijn. Hoewel de wijk De Rompert dateert uit 1977 en dus al drie jaar bestond toen de foto werd gemaakt kan dit wel kloppen. De Eerste tot en met de Zesde Rompert werden als eerste gerealiseerd. Het Rompert Park en het Rompert Centrum werden pas later opgeleverd.

Als we de foto’s uit 1980 en 2013 met elkaar vergelijken valt er nog meer op aan de omgeving. Op de foto uit 1980 is duidelijk boven in beeld te zien dat alle huizen aan de buitenkant van de bruine kleur zijn voorzien en de achterdeuren groen zijn. Van deze eenduidigheid is anno 2013 niet veel meer over. Het houtwerk is rood of veelal blauw en de kozijnen zijn wit. Tevens is het hout bij sommige huizen vervangen door kunststof.

Kijkend naar de foto uit 2013 zien we dat enkele woonkamers zijn uitgebouwd en op sommige zolderverdiepingen een dakkapel is aangebracht.


1980 was de belijning om het speelveld te markeren net nieuw en dus duidelijk. Op de onderste foto zijn de lijnen vrijwel niet meer aanwezig. Wat op de bovenste foto niet te zien is, is dat er origineel twee baskets aanwezig waren. De borden op deze baskets waren van hout. In de jaren 90 heeft de gemeente helaas één basket verwijderd. De overgebleven basket is vervangen door een stalen variant met een stevige ring. De houten borden werden vaak kapot gegooid en de ringen verbogen. De gemeente heeft het dus maar hufterproof gemaakt.

De asfaltverharding is in 2013 hoognodig aan vervanging toe. Er zitten her en der behoorlijke gaten in, hetgeen gevaar voor ongelukken oplevert. In 2014 staat het op de planning om het asfalt te vervangen. Het omliggende straatwerk is door de gemeente in het voorjaar van 2013 al wel compleet vernieuwd.

Saillant detail; het had overigens niet veel gescheeld of er was in 2013 aan de zuidzijde (links in beeld) een stuk van basketbalveld afgehaald en vervangen door een plantsoen. Onze vereniging en de aanwonenden van het basketbalveld hebben zich hiertegen verzet. Gelukkig heeft de gemeente hier aandacht voor gehad.


Tot slot rest nog de vraag, hoeveel van de mensen op foto uit 1980 zouden er 33 jaar later nog in de wijk wonen?...



 


 


Naar boven